گواهینامه HACCP
گواهینامه HACCP
گواهینامه HACCP ازمخفف کلمات HAZARD (H) ، ANALYSIS (H) ، CRITICAL (C) ، CONTROL (C) ، POINT (P ) درست شده است و بصورت مختصر و مفید بانام HACCP شناخته میشود. نام فارسی این استاندارد تجزیه و تحلیل خطر و کنترل نقاط بحرانی میباشد. درسال ۱۹۹۹۳ گواهینامه HACCP بعنوان یک استاندارد آمریکایی درصنایع غذایی منتشر شد و درکشورهای آمریکا، ژاپن و اروپا مورد استفاده قرار گرفت.
کاربرد استاندارد HACCP
گواهی نامه HACCP قسمتهای آلوده درفرآیندهای تولید مواد غذایی راشناسایی کرده و قسمتهای آلوده راپاک سازی و ایمن میکند. گواهی نامه HACCP بجای اینکه کیفیت محصول نهایی راتست و کنترل کند ازاتفاق افتادن خطر پیشگیری میکند و مسلما پیشگیری بهتر از درمان است و باعث جلوگیری از هزینه کردن های سرسام آور و گزاف میشود. چراکه اگر پیشگیری انجام نشود و محصول باهمان آلودگی تولید شود کل محصول تولید شده ازبین میرود و ضررهای سنگینی به سازمان متقاضی وارد میشود. گواهی نامه HACCP با ارائه راههای مناسب پیشگیری و جلوگیری و کنترل مواد غذایی ازانتشار آلودگیهای بیولوژیکی، شیمیایی و فیزیکی به سلامت وکیفیت محصول کمک میکند.
تدوین استاندارد HACCP
استاندارد HACCP زمانی شکل گرفت که مردم جامعه بدلیل استفاده از غذاهای آلوده دچار بیماریها ومشکلات زیادی شدند و ضروری و اجبار شد که کلیه سازمانهایی که باانواع مواد غذایی سر وکار دارند گواهینامه HACCP را اخذ نمایند. استاندارد haccp شامل کلیه فرآیندهای تولید مواد غذایی میشود و ازمراحل اولیه تولید گرفته تا حمل و نقل و توزیع و حتی مصرف مواد غذایی راکنترل میکند و دربر میگیرد.
اصول استاندارد HACCP
هفت اصل مهم و اساسی دراجرا و پیاده سازی گواهینامه HACCP باید درنظر گرفته شود و این ۷ اصل باید توسط یک تیم اجرایی متخصص و ماهر انجام پذیرد.
۷اصل اساسی دراستاندارد HACCP عبارت هستند از:
-
تجزیه و تحلیل خطر ازاولین اصل های گواهینامه HACCP میباشد و برای انجام این مرحله نیازمند تیم متخصص اجرایی میباشیم وتیم اجرایی هم باکشیدن نمودارهای OPC و FPC و رسم دیاگرام های تولید جزبه جز فرآیندها رابررسی میکند و باشناسایی خطرات و ریسک ها جهت کنترل و پیشگیری اقدام میکند.
-
جهت سلامت محصولات و تولیدات شناسایی نقاط بحرانی بسیار مهم میباشد و نقاط بحرانی باتوجه به نوع محصولات و فرآیندهای خط تولید متفاوت میشوند.
-
جهت بدست آوردن نقاط بحرانی باید محدوده های بحرانی مشخص شوند و اندازه گیری محدوده های بحرانی انجام شود.
-
سیستمهای نظارت و کنترل برروی تک تک فرآیندها را باید تعیین کرد. جهت پیشگیری باید سیستم های نظارتی مشخص باشند تا تیم اجرایی دستورالعملهای بازرسی هرنقطه بحرانی رابتواند تهیه و تدوین کند.
-
جهت قسمتهای آلوده و ناایمن خارج شده ازفرآیندها اقدامات اصلاحی راتعریف کنیم و قسمت آلوده رابا انجام اقدامات اصلاحی باید کنترل کنیم.
-
سیستمی شامل تأیید و نظارت جهت تأیید عملکرد HACCP را تعریف کنیم.
-
مستند سازی کلیه کارهای اجرایی توسط HACCP راانجام داده شود تا بتوانید اجرای درست و اثر بخش haccp اثبات کنید و اثبات ایمن بودن و سالم بودن محصول ضروری میباشد.
تهیه و تدوین سیستم haccp جهت اجرای این سیستم بسیار مهم میباشد و باید هنگام اجرا ۷ اصل اساسی با دقت انجام شود تا کلیه موارد باگواهینامه haccp همخوانی داشته باشد و مرتبط باشد.