مراحل صدور گواهینامه ایزو
مراحل صدور گواهینامه ایزو
اگر می خواهید بدانید که مراحل صدور گواهینامه ایزو به چه صورت می باشد، در ادامه مطلب با ما همراه باشید.گواهینامه ایزو به عنوان یک استاندارد جهانی شناخته می شود که امروزه شرکتها و سازمانها و هر حرفه ای در دنیای تجارت به آن نیازمند است چرا که باعث ایجاد اعتماد در میان مشتریان و مصرف کنندگان خواهد شد. این اعتماد به چه دلیل است? سازمان ایزو ( ISO ) یک سازمان جهانی است و اغلب کشورهای جهان در آن گرد آمده اند تا قوانینی را تصویب کنند که بر اساس آن هر سازمانی موظف می شود تا با رعایت آنقوانین در پیشبرد سطح کیفیت زندگی اجتماعی سهم شوند. برای این منظور در هر کشور عضو سازمان جهانی ایزو، نمایندگانی معرفی شده اند مشهور به ( AB ) و زیر نظر آنان ( CB ) ها که وظیفه آنان اعطای انواع گواهینامه های ایزو می باشد.
در ایران ( NACI ) تنها ( AB ) موجود است که مسئولیت اعتباردهی به ( CB ) های داخل کشور را بر عهده اوست. انتخاب هر کدام از این مراجع، جهت صدور گواهینامه درخواستی، یکی از مراحل صدور گواهینامه ایزو است. چرا انتخاب? به دلیل اینکه سطح اعتبار مراجع با هم متفاوت است و متقاضیان بنا به نوع گواهینامه ایزوی درخواستی خود، می بایست مشخص کنند که از کدام مرجع، اقدام به دریافت ایزو نمایند. گواهی های ایزو انواع گوناگونی را داراست. بعضی از آنها عمومی تر هستند و تقریبا در تمام شغلها و صنایع مورد استفاده قرار می گیرند. برخی از ایزوها تخصصی ترند و فقط در یک صنعت بخصوص کاربرد دارند. چند گواهینامه ایزو وجود دارند که پیش نیاز بسیار دیگری از گواهی ها می باشند. کاربردی ترین این گواهی ها، گواهینامه ایزو 9001 می باشد. ایزو 9001 سیستم مدیریت کیفیت است. هدف از برپایی این استاندارد، بهبود سطح کیفیت محصولات و خدمات ارائه شده از سوی صاحبان مشاغل است. می توان گفت تمامی سازمانها و ارگانها برای ارائه خدمات خود و همچنین برای دریافت گواهینامه های دیگر ایزو می بایست ایزو 9001 را دریافت کرده باشند. جدای از ضروری بودن این گواهی، پیاده سازی دستورالعمل های آن، نقش بسیاری در بالا بردن میزان کیفیت فرایند های سازمان ها می باشد.
برای اخذ ایزو 9001 بعد از آنکه مرجع صادر کننده آن مشخص شد، فرم درخواست از سوی مرجع برای شما ارسال می شود تا پس از تکمیل آن توسط شما و تسلیم آن به مرجع صادر کننده، اقدامات لازم جهت صدور گواهینامه ایزو 9001 صورت گیرد. لازم به ذکر است که مراکز مشاوره تخصصی بسیاری وجود دارند تا شما را در این امر یاری کنند.در طول جلساتی که بعد از عقد قرارداد با مرکز صادرکننده گواهینامه ایزو، با مشاوران اعزامی از سوی آنها خواهید داشت، کلیه امور مربوط به طراحی و تدوین استاندار های ایزو از جمله، آموزش کارکنان، ارزیابی عملکرد مجموعه، تفکر مدیران مجموعه و اهداف و ساختار مجموعه بررسی خواهد شد. پس از آن شروع به پیاده سازی مستندات تهیه شده می کنند.
این اعمال شامل برگزاری دوره های آموزشی، اجرای طرحهای تدوین شده، انجام اصلاحات مودر نیاز، ارزیابی عملکرد مجموعه و اطمینان از منطبق بودن آن با استاندارد های مورد نظر و به طور کل دائر کردن کلیه بندهای سیستم مدیریت استاندارد مورد نظر، می باشد. بعد از اجرای کامل استاندارد، سازمان آمادگی خود را جهت ممیزی اعلام میدارد. مرجع صادرکننده گواهینامه ایزو، کارشناس متخصصی را جهت انجام ممیزی به مجموعه می فرستد. این کارشناس به افسر ممیزی معروف می باشد. افسر ممیزی به بررسی تمام تمهیدات انجام شده توسط سازمان، اقدام می کند. اگر در طول ممیزی اشکالی از سوی مجموعه در خصوص نحوه عملکرد آنها ببیند که با دستورالعملهای توصیه شده مغایرت داشته باشد، پس از اعلام آن به سازمان برای رفع آن، ممیزی به زمان دیگری موکول خواهد شد. اما در صورتی که مغایرتی دیده نشود، گزارش افسر ممیزی به مرجع صادر کننده گواهینامه ایزو ارسال می شود. بعد از تایید ممیزی، آخرین مرحله توسط مرجع صادر کننده گواهینامه های ایزو انجام می گیرد و مرجع در صورتی که تمام الزامات مراحل صدور گواهینامه ایزو انجام شده باشد، و اقدام به صدور آن خواهد کرد. نکته آخر اینکه تمامی آیین و قوانین استانداردها، برای بهبود روابط و جامعه تجاری بنا شده اند. چنانچه همه موسسات و سازمانها از آن استفاده کنند، به طور حتما جامعه ای با سطح کیفیت بالاتر خواهیم داشت.